Zakład Gospodarki Komunalnej w Juchnowcu Kościelnym z siedzibą w Księżynie prowadzi ciągłe badania parametrów fizyko-chemicznych i bakteriologicznych mające na celu nadzór jakości wody dostarczanej odbiorcom.
Wyniki badań jakości wody z SUW Kleosin w 2016 roku – badanie w ramach monitoringu przeglądowego:
Wskaźnik |
Jednostka |
Wartość średnia |
Wymagania rozporządzenia |
Zapach |
– |
akceptowalny |
akceptowalny i bez nieprawidłowych zmian |
Barwa |
mg/l Pt |
akceptowalna |
akceptowalna i bez nieprawidłowych zmian |
Mętność |
NTU |
0,27 |
≤1 |
pH |
– |
7,1 |
6,5 – 9,5 |
Fluorki |
mg/l |
0,14 |
≤1,5 |
Przewodność |
µS/cm |
380 |
≤2500 |
Azotyny |
mg/l |
<0,066 |
≤0,5 |
Azotany |
mg/l |
4,9 |
≤50,0 |
Amonowy jon |
mg/l |
0,48 |
≤0,50 |
Twardość ogólna |
mg/l |
220 |
60 – 500 |
Żelazo |
µg/l |
136 |
≤200 |
Chlorki |
mg/l |
3,4 |
≤250 |
Utlenialność z KMn04 |
mg/l |
4,1 |
≤5 |
Siarczany |
mg/l |
7,7 |
≤250 |
Bakterie grupy coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Escherichia coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Enterokoki |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Ogólna liczba bakterii w 22oC po 72h |
jtk/1ml |
0 |
bez nieprawidłowych zmian |
Wyniki badań jakości wody z SUW Ignatki Osiedle w 2016 roku – badanie w ramach monitoringu przeglądowego:
Wskaźnik |
Jednostka |
Wartość średnia |
Wymagania rozporządzenia |
Zapach |
– |
akceptowalny |
akceptowalny i bez nieprawidłowych zmian |
Barwa |
mg/l Pt |
akceptowalna |
akceptowalna i bez nieprawidłowych zmian |
Mętność |
NTU |
0,23 |
≤1 |
pH |
– |
7,4 |
6,5 – 9,5 |
Fluorki |
mg/l |
0,35 |
≤1,5 |
Przewodność |
µS/cm |
381 |
≤2500 |
Azotyny |
mg/l |
<0,066 |
≤0,5 |
Azotany |
mg/l |
3,8 |
≤50,0 |
Amonowy jon |
mg/l |
0,48 |
≤0,50 |
Twardość ogólna |
mg/l |
216 |
60 – 500 |
Żelazo |
µg/l |
<4,0 |
≤200 |
Chlorki |
mg/l |
2,1 |
≤250 |
Utlenialność z KMn04 |
mg/l |
3,8 |
≤5 |
Siarczany |
mg/l |
<2,0 |
≤250 |
Bakterie grupy coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Escherichia coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Enterokoki |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Ogólna liczba bakterii w 22oC po 72h |
jtk/1ml |
0 |
bez nieprawidłowych zmian |
Wyniki badań jakości wody z SUW Juchnowiec Kościelny w 2016 roku – badanie w ramach monitoringu przeglądowego:
Wskaźnik |
Jednostka |
Wartość średnia |
Wymagania rozporządzenia |
Zapach |
– |
akceptowalny |
akceptowalny i bez nieprawidłowych zmian |
Barwa |
mg/l Pt |
akceptowalna |
akceptowalna i bez nieprawidłowych zmian |
Mętność |
NTU |
0,23 |
≤1 |
pH |
– |
7,2 |
6,5 – 9,5 |
Fluorki |
mg/l |
0,27 |
≤1,5 |
Przewodność |
µS/cm |
392 |
≤2500 |
Azotyny |
mg/l |
<0,066 |
≤0,5 |
Azotany |
mg/l |
3,7 |
≤50,0 |
Amonowy jon |
mg/l |
0,49 |
≤0,50 |
Twardość ogólna |
mg/l |
253 |
60 – 500 |
Żelazo |
µg/l |
<4,0 |
≤200 |
Chlorki |
mg/l |
<2,0 |
≤250 |
Utlenialność z KMn04 |
mg/l |
3,3 |
≤5 |
Siarczany |
mg/l |
<2,0 |
≤250 |
Bakterie grupy coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Escherichia coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Enterokoki |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Ogólna liczba bakterii w 22oC po 72h |
jtk/1ml |
49 |
bez nieprawidłowych zmian |